Online basistraining Dementie

< Ga terug naar overzicht
Categorie
Omgang met specifieke doelgroepen
Doelgroep
Vrijwilligers
Scholingstype
E-learning
Organisatie
Online basistraining Dementie
Locatie
Overig
Startdatum
Lestijd

In Nederland leven naar schatting 270.000 mensen met dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt dat aantal in 2040 naar 550.000. Mensen met dementie blijven steeds langer thuis wonen. Het helpt als jij dementie niet alleen herkent, maar vervolgens ook iets kunt betekenen voor iemand met dementie. Daarom is er onze gratis online basistraining GOED omgaan met dementie.

Aanvullende informatie

Hoe werkt het?

In de training krijg je vier video's te zien van situaties waarin iemand met dementie jouw hulp goed kan gebruiken. Per video krijg je vier vragen. Met elke vraag kun je 0, 1 of 2 punten verdienen. Afhankelijk van jouw reactie wordt de situatie beter, slechter of blijft hij gelijk. Het geeft niet als je een vraag niet goed beantwoord. Je krijgt per antwoord feedback waarin je leert wat de gevolgen van jouw antwoord kunnen zijn en hoe het eventueel anders kan. De training kost je ongeveer 15 minuten van je tijd.

Tip: de training werkt het beste in Google Chrome. 

Wat is dat eigenllijk: GOED?

De training bestaat per onderdeel uit 4 stappen. In de eerste stap leer je signalen van dementie herkennen. De volgende stappen zijn: Geruststellen, Oogcontact maken en Even meedenken. Als je alle stappen hebt doorlopen krijg je een vriendelijk Dankjewel. Vandaar: GOED! 

Hoe doe je dat?

 • Geruststellen
  Praat op kalme toon en praat mee met de ander. Spreek de ander niet tegen. Probeer voor de persoon met dementie een veilige situatie te creëren en hem of haar zoveel mogelijk de eigen regie te laten houden.
 • Oogcontact maken
  Maak oogcontact, probeer de situatie samen te vatten door te vertellen wat er volgens jou aan de hand is, kijk steeds of je begrepen wordt.
 • Even meedenken
  Leef mee met de ideeën en wensen van de ander. Wat zou een goede volgende stap zijn om te maken en hoe kun je dit het beste doen. Help hem de goede kant uit.
 • Dankjewel
  Elke keer dat je GOED doet, maak je Nederland dementievriendelijker. Bedankt daarvoor!  
 • Tip!

  Deze training is ook prima te gebruiken met je groep vrijwilligers! 

  Aanvullende informatie

  Deelnemers
  Er zijn 25 plaatsen beschikbaar
  Kosten
  gratis