Op donderdag 22 maart konden vrijwilligers uitgebreid kennismaken met vrijwilligerswerk tijdens de Vrijwilligersmarkt bij Avans Hogeschool in Tilburg. Meer dan 250 bezoekers trokken langs de stands van 48 organisaties. De organisatie was een samenwerking tussen ContourdeTwern, Avans Hogeschool Tilburg en de Gemeente Tilburg. Het was een geslaagde middag. 250 bezoekers, een bezoekersaantal dat onze verwachting oversteeg, maakten kennis met een groot aanbod van organisaties die met vrijwilligers werken. Zij gingen samen het gesprek aan, er werd informatie uitgewisseld en velen maakten een vervolgafspraak omdat direct duidelijk werd dat er een ‘klik’ was. Daarnaast werd de workshop over vrijwilligerswerk goed bezocht, ontdekten bezoekers via de vrijwilligerstest wat voor vrijwilligerswerk bij hen past en werd informatie ingewonnen over het aanbod van cursussen en trainingen voor vrijwilligers.

V•DAY is verbinden

De Vrijwilligersmarkt is georganiseerd onder de noemer 'V•Day', het netwerkplatform voor vrijwilligerswerk in Tilburg. Tijdens V•Day staat verbinden, netwerken centraal. Vrijwilligersorganisaties maken kennis met elkaar of met potentiële vrijwilligers.

Deze markt was daar een uitstekend moment voor. Naast de 40 organisaties die vrijwilligers zochten, waren onder ook medewerkers van de Gemeente Tilburg aanwezig, afdeling Werk & Inkomen, Feniks, Het Taalnetwerk, Quiet Community, de Blauwe Maan, ContourdeTwern, de Vrijwilligersacademie en onze collega's van de Vrijwilligerspunten in de wijk en het Steunpunt Vrijwilligerswerk uit Goirle.

Meer dan 250 bezoekers

Er zijn 1001 redenen om vrijwilligerswerk te doen. Meer dan 250 bezoekers hadden minstens één zo reden. Ze waren op zoek naar een leuke daginvulling, werkervaring of op zoek naar mensen om zich heen.

Een deel van de mensen kwam gericht op zoek naar vacatures. Een ander deel liet zich informeren over wat de mogelijkheden waren en waar men op moest letten.
Wat is vrijwilligerswerk? Wat past bij mij? Mag ik vrijwilligerswerk doen naast een uitkering? Ben ik wel verzekerd?

Resultaten

Omdat we graag willen weten hoe de bezoekers de vrijwilligersmarkt hebben ervaren, hebben we hen gevraagd een evaluatie in te vullen. 136 bezoekers hebben hier gehoor aan gegeven en 80% van hen heeft de vrijwilligersmarkt als zeer informatief, waardevol en leuk ervaren. Een groot aantal heeft minimaal 1of 2 vervolgafspraken gemaakt met een van de deelnemende organisaties. En bezoekers die nog geen afspraak hebben gemaakt, geven aan dat zij dit alsnog gaan doen. De bezoekers scoorden de vrijwilligersmarkt gemiddeld met een dikke 7,5. Een mooi resultaat! Als bedankje voor het bezoek en het invullen van de evaluatie ontvingen de bezoekers een mooie zonnebril of 2 zwem/schaatskaartjes en dat werd gewaardeerd.

Complimenten en tips

We hebben vele tips en complimenten mogen ontvangen deze middag. De tips nemen we mee voor een volgende editie van de vrijwilligersmarkt en de complimenten delen we met iedereen die heeft bijgedragen aan de organisatie van deze middag.

Vervolg

We geven graag een vervolg aan het succes van deze vrijwilligersmarkt. We gaan met de ontvangen feedback aan de slag en ons beraden hoe een volgende editie eruit zou moeten gaan zien.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de vrijwilligersmarkt en vrijwilligerswerk in Tilburg, volg ons dan op de social media via vrijwilligerstilburg.

Aan de slag

Voor veel organisaties was het een succesvolle middag. Naast het netwerken hebben ze namen van geïnteresseerden genoteerd. Deze organisatie kunnen aan de slag met bellen, mailen, afspraken maken en kijken of ze de potentiele vrijwilligers kunnen verleiden.

Mensen die nog geen vrijwilligerswerk gevonden hebben kunnen terecht op onze Vacaturebank of bij een Vrijwilligerspunt in hun buurt.