Tip: 'sTeuntje in de rug' (Omroep Brabant)

< Ga terug naar overzicht
Categorie
Zorg, welzijn en gezondheid
Doelgroep
Geïnteresseerden
Scholingstype
n.v.t.
Organisatie
n.v.t.
Locatie
n.v.t.
Startdatum
Lestijd
Teun Toebes laat op originele en ontroerende wijze de veelzijdigheid van de medemens en de zorg zien. Hij creëert geluksmomenten voor mensen met o.a. dementie en neemt ze terug in het verleden en dat levert bijzondere gesprekken op!

Op 17-jarige leeftijd komt Teun Toebes tijdens een stage voor zijn opleiding HBO Verpleegkunde voor het eerst in contact met mensen met dementie. “Toen ik door de deuren van de gesloten afdeling liep, dacht ik: ik hoop dat ik hier nóóit terechtkom. Het verliezen van de regie lijkt me vreselijk. Tegelijkertijd kwam ik erachter hoeveel je met oprecht menselijk contact voor deze ouderen kunt betekenen en dat wij, als samenleving, een groot aandeel hebben in de regie die mensen ervaren. Dat ben ik anderen toen gaan vertellen.”

Aanvullende informatie

Wanneer?

Donderdag 18.12 uur, Omroep Brabant.

sTeun en toeverlaat

Geluksmomenten

Inmiddels is Teun 21 jaar en doet hij voor zijn stichting sTeun en toeverlaat gemiddeld 40 uur vrijwilligerswerk per week om mensen met dementie geluk te laten beleven. Zo kunnen 34 mensen met dementie dagelijks genieten van een silent disco en neemt hij ouderen mee terug naar hun vroegere vak. “Laatst ben ik met de 92-jarige Jaap – die zijn hele leven brandweerman is geweest – een dagje teruggegaan naar de kazerne. Door iemand die oude rol terug te geven, verdwijnt de dementie naar de achtergrond en komt de mens naar boven. Ineens was Jaap niet langer een kwetsbare oudere, maar een trotse vader en brandweerman.”

Positieve beeldvorming

Om anderen te inspireren om ook contact te maken met mensen met dementie, legt Teun de vreugde vast met zijn camera. “Met mijn video’s wil ik laten zien dat mensen met een vorm van dementie nog ontzettend veel plezier kunnen hebben en fijne momenten kunnen beleven, ook als je in een verpleeghuis woont.”

Enorme uitdaging

En dat is maar goed ook. Ieder uur komen er in Nederland namelijk vijf mensen met dementie bij. Gemiddeld treft deze aandoening 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 7 mannen. Doordat we steeds ouder worden, is voorspeld dat het aantal Nederlanders met dementie de komende 25 jaar zal verdubbelen. Toch is Teun hoopvol. “Als we als maatschappij op een goede manier leren omgaan met mensen met dementie en ze in de samenleving blijven betrekken, dan ben ik ervan overtuigd dat we een heel eind zullen komen.”

Aanvullende informatie

Deelnemers
Er zijn 100 plaatsen beschikbaar
Kosten
gratis