Verhaal van Dick
Dick Witte is op 19 september 2022 op 71 jarige leeftijd overleden.
Van schoolkrant tot Festival Mundial
Dick Witte, de onvermoeibare vrijwilliger
Je hebt van die mensen die zich hun hele leven lang bezighouden met één ding en je hebt er die telkens een nieuwe uitdaging zoeken. Dick Witte behoort zonder twijfel tot de laatsten. Dat wordt al snel duidelijk, als je hoort hoeveel verschillende vrijwilligersklussen hij in zijn leven gedaan heeft. En nog steeds doet, want als het aan hem ligt, blijft hij voorlopig als vrijwilliger actief.

Fotografie Karla Hoffman
Vrijwilligerscarrière
In 1968 startte de jonge Dick met het opzetten en redigeren van een schoolkrant en het organiseren van schoolfeesten. Hij kon toen niet vermoeden dat hij dit heel zijn leven zou doen.
Dick verhuisde vaak en na zijn vrijwilligerswerk bij de Derde Wereld Winkel in Dordrecht en het ontwerpen van posters voor een Poppodium in Sneek, kwam hij in 1983 als werkloze, alleenstaande vader terecht in Tilburg. Al gauw werd hij in Tilburg actief op de basisschool van zijn zoon. Hij meldde zich bij het Baanlozencentrum, waar hij als vrijwilliger betrokken werd bij het Farcetheater (pr en programmering). Na sluiting van dit theater richtte hij een theaterbureau op, waar hij onbezoldigd coördinator werd. Door al zijn vrijwilligerswerk leerde hij heel wat mensen kennen in Tilburg.
In 1988 was hij via Theaterbureau Zuiver Nylon de initiatiefnemer en organisator van het Derde Wereldfestival, later Festival Mundial genoemd. Uiteindelijk trad hij in dienst van dat evenement “Bij Festival Mundial had ik een geweldige tijd. Een van mijn kindjes was Popmundial op zaterdag. Het ging er bij Popmundial om om een jonger publiek te trekken. Er kwamen niet alleen beginnende bands, maar ook landelijke toppers zoals De Dijk en Mother’s Finest. Na acht jaar werd besloten om voortaan entreegeld te vragen voor het Festival. Dat was voor mij reden om te stoppen met mijn baan.”
Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en stilzitten past niet bij hem. Daarom ging Dick in de jaren daarna als vrijwilliger aan de slag bij Festipet Udenhout (organisatie en programmering), Straatkrant Allee (mede-oprichter en redactie), Poppodium Paradox (redactie uitkrant Unic) en Het Santstuiverfestival op het Stuyvesantplein (organisatie en programmering).
Eind jaren 90 verhuisde Dick voor zijn werk naar Delft en lag zijn vrijwilligerswerk even stil. Ongeveer tien jaar later kreeg hij een baan in Boxtel en besloot hij terug te verhuizen naar Tilburg. Vanaf 2003 tot aan zijn pensioen in 2017 zette hij zich in voor tennisvereniging ’t Zand (bardiensten), bewonersvereniging Theresia (oprichter, bestuurslid, organisatie wijkactiviteiten), De Luisterlijn (telefoonvrijwilliger), Cinecitta (balievrijwilliger), Books4Life (bestuurslid en winkelmedewerker), Quiet (redactiewerk) en Resto Van Harte (pr-werk).
Na zijn pensioen ging hij niet achterover leunen. “Ik ben een paar jaar actief geweest voor De Vriendschapsbank van ContourdeTwern (redactie- en organisatiewerk) en ben nu nog vrijwilliger bij Theater de Nwe Vorst (theaterbegeleider), Buurtbemiddeling en Gezinsondersteuning bij R-Newt Kids, beide onderdeel van ContourdeTwern.
“Als het goed draait, ben ik weg.”
Corona
Door Corona zijn er het afgelopen jaar niet alleen veel activiteiten weggevallen, maar ook veel vrijwilligers. Veel organisaties kampen met dit tekort. Dick hoopt op versoepeling van de corona-maatregelen vanaf september. Dan wil hij zich met zijn vrijwilligerswerk bij de Nwe Vorst, Buurtbemiddeling en Books4Life zo’n 12 uur per week bezig blijven. Stilzitten is er nog even niet bij!
Motivatie
Dick houdt ervan om iets op te zetten. Als die fase achter de rug is, dan gaat hij op zoek naar een nieuwe uitdaging. Zelf zegt hij: “Als het goed draait, ben ik weg.” Het vrijwilligerswerk heeft hem een enorm netwerk opgeleverd en hij vindt het vooral fijn dat hij in contact blijft of komt met jonge mensen. Inmiddels kent heel Tilburg hem en hij heel Tilburg!
Foto door Erika Zeegers
Dubbele winst: voor jou en de ander
Volgens Dick heeft vrijwilligerswerk verschillende functies: je voelt je nuttig, je blijft onder de mensen en mensen kijken naar je uit. “Het fijnste is het, als je met iemand een relatie op kunt bouwen, als je een ander kunt laten genieten!”
Advies
“Zo lang ik het leuk vind, blijf ik doen, wat ik nu doe. Mijn advies is om je vrijwilligerswerk langzaam op te bouwen. Doe niet ineens heel veel, want het is niet vrijblijvend. Doe iets waar je goed in bent, wat je leukt vindt en waar je energie van krijgt. En denk eraan: je verbindt je niet voor jaren, je mag best een beetje shoppen.”
Erik
Verhaal van Erik Bijdragen aan de succeservaring van jongeren Door: Hein Eikenaar voor Brabants Dagblad Erik Veldmeijer (46) heeft een mooie kleurrijke plek voor de foto in gedachten: het schilderij in De Nieuwe Werkplaats dat hij samen met de cliënten van Amarant maakte. Het zijn jongeren met een verstandelijke beperking die in de Spoorzone dagbesteding volgen. Al jaren helpt Veldmeijer ze iedere dinsdag met creatieve activiteiten zoals schilderen en tekenen. Veldmeijer - kunstenaar en in de stad bekend om zijn grote muurschilderingen - belandde op een bijzondere manier bij Amarant. Al langer liep hij rond met het idee om vrijwilligerswerk te gaan doen met de doelgroep. Het toeval wilde dat hij in de kroeg aan de praat kwam met een persoonlijke begeleider van de zorgorganisatie. Of Veldmeijer eens wilde komen kijken. ,,Ik ben toen meteen begonnen. We lachen hier heel veel, je merkt dat de cliënten het leuk vinden. Als ze iets af hebben, zie je ze helemaal opleven. Dat is fantastisch, daar krijg ik energie van. Ik kom hier iedere dinsdag met plezier naartoe.” Bij Amarant kunnen ze hem inmiddels niet meer missen: ‘Ons doel is dat deelnemers successen ervaren en daar heeft Erik een heel groot aandeel in’. We lachen hier heel veel, je merkt dat de cliënten het leuk vinden. Genomineerd Erik was dit jaar één van de drie genomineerden voor de Vrijwilligersprijzen gemeente Tilburg. Het juryrapport Erik Veldmeijer is kunstenaar. Veel inwoners kennen hem van zijn grote muurschilderingen in de stad. Daarnaast is hij al jaren een trouwe vrijwilliger van Spoorzone Amarant. Hier ondersteunt hij jongeren met een verstandelijke beperking iedere dinsdag bij hun creatieve en artistieke proces. Hij helpt en stimuleert hen met schilderen en tekenen en laat hen ervaren hoe het voelt om trots te zijn op iets wat zij zelf gecreëerd hebben. Mooi om te zijn hoe Erik zijn eigen talent inzet om anderen te laten groeien en stralen. Een mooi voorbeeld waarbij kunst verbindt, aldus de jury. Erik geeft de jonge deelnemers de ruimte om te ontdekken waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden om te doen. Het is voor de deelnemers niet vanzelfsprekend dat ze trots zijn op zichzelf. Dat weet Erik wél te bereiken. En dat maakt hem ook zo bijzonder, aldus de jury. De jury heeft grote bewondering voor Eriks inzet en drive. Hij weet hoe hij met de cliënten om moet gaan en laat ze genieten van hun eigen creativiteit. Daarmee maakt Erik voor hen een groot verschil. Hij verdient daarvoor een bijzondere erkenning en een groot applaus. Een meer dan verdiende nominatie volgens de jury! Deel deze verhalen en inspireer anderen om ook te helpen! Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Forward
Lees het verhaal