Verhaal van Rinske
Ik weet nu dat ik het verschil kan maken
Studeren, stage lopen, een baan vinden: die weg is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Soms loopt alles anders dan je verwacht had en heb je heel wat hobbels te nemen voordat je je draai vindt in het leven. Hoe mooi is het dan om te zien dat vrijwilligerswerk daaraan bij kan dragen.

De 35-jarige Rinske Schroemges kan hierover meepraten. Na enkele afgebroken studies en een afgeronde opleiding Dierenverzorging kon Rinske helaas geen passend werk vinden. Verschillende keren liep ze vast in een baan. Vanuit het UVW was er door de invoering van de participatiewet een grote druk om toch te gaan werken. Uiteindelijk kwam Rinske als cliënt bij het RIBW (Regionale Instelling voor Beschermd en Begeleid Wonen) terecht. Rinske: “Ik ontdekte daar de fases van herstel en kwam erachter dat werken voor mij een traumatische ervaring was. Vanuit het RIBW ben ik naar de dagbesteding gegaan. Op een aangepaste en laagdrempelige manier leerde ik daar wennen aan het werkproces, een dagritme opbouwen, (zelf)vertrouwen krijgen en structuur aanbrengen. Ik had daar een fijne leer-/werkcoach die met mij meedacht en ik kon aangeven wat ik zélf wilde. En nodig had om vooruit te komen in mijn eigen tempo en op een manier die bij mij past.”
Ik wil positiviteit en hoop uitstralen, de wereld verbeteren.
Zo’n tweeënhalf jaar geleden ging ze meehelpen bij Kiemuren, dat zijn bijeenkomsten voor lot-/deelgenoten, online en in wijkcentra. Rinske had daar eerder zelf contact mee gehad voor herstelcursussen. Ze ging er aan de slag als vrijwillige gastvrouw. Ook ondersteunt ze, vanuit haar eigen ervaring, de deelnemende bezoekers bij herstelthema’s. Deze zijn altijd positief en inspirerend gericht. Rinske helpt daar om anderen in hun kracht te zetten en zich gehoord en gezien te voelen. Dit vrijwilligerswerk doet ze nu nog steeds.
Rinske wilde daarnaast graag iets voor een ander doen op het gebied van eenzaamheid, want dit thema raakt haar heel erg. November vorig jaar bood ze zich daarom op de website van Vrijwilligers Tilburg aan als maatje voor iemand die eenzaam is. Binnen no-time kreeg ze drie aanmeldingen van vrouwen die hier behoefte aan hadden. Ze spreekt nu met alle drie een keer per twee weken af. Een vrouw wil graag schilderen, spelletjes doen en gaan wandelen. Een andere vrouw zoekt vooral een luisterend oor. De derde vrouw heeft hulp nodig bij het snijden van vlees en groente en heeft ook behoefte aan een praatje. Rinske vertelt enthousiast: “Ik wil positiviteit en hoop uitstralen, de wereld verbeteren. Even afleiding bieden, er voor een ander zijn en fijne momenten geven. Iemand in zijn of haar kracht zetten en meevoelen. Dat geeft mij niet alleen energie, maar ook leerzame momenten en groei in mijn eigen ontwikkeling en herstelproces.”
Ik weet nu dat ik het verschil kan maken, laagdrempelig en in kleine stapjes.
Naast intensieve mantelzorgtaken voor haar vriend (al meer dan 10 jaar!) zit Rinske zeker niet stil: op woensdagmiddag laat ze de hond uit voor iemand die de deur niet uit kon omdat de hond dan continu ging blaffen en ze zit in de cliëntenraad van het RIBW waar ze zich o.a. bezighoudt met de Nieuwsbrief voor cliënten. En ze gaat dit jaar mee helpen bij het organiseren van een evenement voor cliënten. Daarnaast heeft ze een training gevolgd om, samen met een ander, een herstelcursus voor het RIBW te kunnen geven. Die heeft ze inmiddels succesvol afgerond met een certificaat.
Terugblikkend zegt Rinske dat het vrijwilligerswerk haar veel voldoening heeft opgeleverd en een doel in haar leven. Ze heeft het inzicht gekregen dat ze in de geestelijke gezondheidszorg wil blijven werken, er voor een ander wil zijn en iets terug wil doen voor de maatschappij. Rinske: “Omdat ik vind dat iedereen het verdient om mee te kunnen doen!”