Na talloze misstanden rond seksueel misbruik in de kerk en de Jeugdzorg, staat nu ook de internationale sportwereld volop in de schijnwerpers. Seksuele grensoverschrijding komt blijkbaar vaker voor dan je denkt. Overal. Dus kan het iedereen overkomen. Vrijwilligers Tilburg wil daarom samen met Blauwe Maan én jou het onderwerp bespreekbaar maken.

Vrijwilligers Tilburg en Blauwe Maan doorbreken de stilte

Doofpotcultuur

Wiljo L. (73) stapte eind april van dit jaar op als wedstrijdsecretaris bij voetbalvereniging AZC in Zutphen. Een dag eerder onthulde radioprogramma Argos hoe hij als veroordeelde ontuchtpleger nog altijd actief was met kinderen in de sport. Het clubbestuur wist af van zijn misbruikincidenten in de jaren tachtig en negentig, maar gunde hem een tweede kans. L. was sinds 2004 vrijwilliger bij AZC. Een treffend voorbeeld van hoe het niet moet. Ellen Roskes, directeur Blauwe Maan (Hulp na misbruik en onvrijwillige seks): “Zó typerend voor de heersende doofpotcultuur. Ook daarom zwijgen veel slachtoffers liever, uit gevoelens van angst, schuld en schaamte. Dat zien wij dagelijks in de hulpverlening. Terwijl het iedereen kan overkomen.”

Minder taboe, meer alertheid en preventie

Getuigenissen van slachtoffers zijn essentieel. Hoe meer slachtoffers op de voorgrond treden, hoe minder taboe het onderwerp en des te meer ‘stille’ slachtoffers volgen. Bovendien leiden de getuigenissen van slachtoffers tot meer bewustwording. En dat leidt weer tot meer alertheid en preventie. Margaret Ariëns, adviseur Vrijwilligerswerk: “Denk vooral niet: zoiets gebeurt niet bij onze club of stichting. Omdat het overal voorkomt en iedereen ermee te maken kan krijgen, gaat het ons allemaal aan. Het wordt daarom tijd dat iederéén dit op de agenda zet, bijvoorbeeld in de vorm van een actiedag of voorlichtingsbijeenkomst. Laten we die stilte doorbreken. Samen staan we sterk.”

Je staat niet alleen!

Heb jij seksuele grensoverschrijding meegemaakt bij jouw organisatie? Praat er dan over met een vertrouwenspersoon of met Blauwe Maan.

Blauwe Maan (Hulp na misbruik en onvrijwillige seks) 013-5437501 of info@blauwemaan.nl  

Wil je als vrijwilliger/bestuurder/trainer/coach/ouder/begeleider het onderwerp bij jouw stichting, club of vereniging bespreekbaar maken? Neem dan contact op met:

Margaret Ariëns, Vrijwilligers Tilburg (ContourdeTwern) 013-5498646 of margaretariens@contourdetwern.nl.