Faaisa Cabdi is de Tilburgse 'Vrijwilliger van het jaar'. De vrijwilligersorganisatie van 2019 is Kindervakantiewerk Tilburg. Evy Ligtvoet wint, zo was al bekend, de Jongerenvrijwilligersprijs.
(foto: De winnaars van de vrijwilligersprijzen. /Jolanda van Iersel)

Vrijwilliger van het Jaar: Faaisa Cabdi

Faaisa Cabdi is al 19 jaar vrijwilliger bij ContourdeTwern in de wijk Wandelbos in Tilburg-West. Ze geeft naailessen, is kartrekster van de vrouwengroepen en speelt een belangrijke rol in de Somalische gemeenschap.

Zij voelt zich erg verantwoordelijk voor de vrouwen en is altijd aanwezig. Zij motiveert en stimuleert hen om te participeren en coacht hen - met veel toewijding - bij het oplossen van problemen. Zij is een rolmodel voor deze vrouwen.

Sinds 2012 helpt zij bij Ouderkamer De Dirigent in de wijk Stokhasselt in Tilburg-Noord. Zij zet haar eigen talenten in om anderen iets te leren zonder onderscheid te maken in afkomst, religie en geslacht.

De jury roemt Faaisa om de verbindende rol die ze heeft in beide Tilburgse wijken. Zij doet het vrijwilligerswerk met veel liefde, toewijding en zorg en zet zich op een bijzondere wijze in voor de medemens. En daarvoor verdient zij veel waardering en erkenning.

Vrijwilligersorganisatie van het Jaar: Kindervakantiewerk Tilburg

Met bijna 1000 vrijwilligers zorgt Stichting Kindervakantiewerk Tilburg ervoor dat ruim 3.200 kinderen hun zomervakantie afsluiten met sport, spel en uitstapjes. De stichting is opgericht in 1955 en heeft inmiddels 11 afdelingen.

Ruim vóór de kindervakantieweken zijn de vrijwilligers al druk in de weer om alles voor te bereiden. Zij bedenken activiteiten, gaan op zoek naar sponsors en regelen de inschrijvingen van de kinderen. Daarnaast offeren zij één of twee weken van hun eigen vakantie op om met veel liefde en plezier een groep kinderen te begeleiden. Kinderen vanuit diverse culturen en achtergronden: iedereen is welkom! Sommige vrijwilligers doen dit werk al heel lang. Zoals Frans Staps die is al sinds 1970 een zeer betrokken en actieve vrijwilliger!

Stichting Kindervakantiewerk Tilburg verdient een groot applaus. De jury is trots en onder de indruk van zo’n grote groep vrijwilligers van alle leeftijden. Dankzij hun belangeloze inzet zijn zij van grote betekenis voor de kinderen in onze gemeente. Chapeau!

Jongerenvrijwilligersprijs: Evy Ligtvoet

Deze 18-jarige heeft haar sporen zeker verdiend met het vele vrijwilligerswerk dat zij met veel passie en enthousiasme doet voor diverse organisaties. Zij geeft les bij de reddingsbrigade, zwemles en snorkelles bij RBT’98. Daarnaast zet zij zich in als verkeersregelaar bij VKR Midden-Brabant Reeshof en bij diverse evenementen in Tilburg zoals de Avondvierdaagse, Muzenconcerten en het Draaimolenfestival. Volgens haar ouders voelt Evy zich altijd erg verantwoordelijk om haar taak goed uit te voeren en te zorgen dat alles goed verloopt. Een keer extra helpen of eerder komen is voor haar nooit een probleem, zij vindt dat heel gewoon. 

Het is mooi om te zien dat Evy op jonge leeftijd al een flinke staat van dienst als vrijwilliger heeft opgebouwd. De jury vindt het daarnaast bijzonder dat Evy ertoe in staat is om een studie in Delft en haar vrijwilligerswerk in Tilburg te combineren. 

Volgens de jury is Evy de terechte winnaar van de Jongeren-vrijwilligersprijs omdat zij met haar tomeloze inzet een prachtig voorbeeld  is voor alle jongeren in Tilburg.  

Impressie

Op Facebook staan 101 foto's van onze fotografe Jolanda van Iersel die een mooie impressie geven van de feestelijke avond bij Interpolis.