Op dinsdag 26 november vond de V•DAY plaats met als thema Fondsen, Subsidies, Sponsoring en meer. De avond werd bezocht door 40 geïnteresseerden vanuit diverse verenigingen, stichtingen en burgerinitiatieven. De presentaties werden verzorgd door Anuschka Polfliet en Jeroen Hankel.

Inleiding

Voor bijna elke organisatie die bestaat uit vrijwilligers, is het een crime om elk jaar weer te zorgen voor voldoende middelen. Hoe zorg je dat je je wensen kunt realiseren? Hoe zorg je dat je dat leuke project kunt financieren? Moeten we alweer de contributie ophogen?

Lees hier de aankondiging voor deze V•Day

Mooi zo Goed zo

Veel organisaties denken vaak bij het realiseren van hun wensen aan geld. Waar haal ik geld vandaan?  Mooi zo Goed zo is een mogelijkheid om met gesloten beurs je wensen te realiseren.

Het blijkt dat veel bezoekers van deze avond Mooi zo goed zo vooral kennen van de 'tweedehands goederen'. Anuschka Polfliet, projectleider van Mooi zo Goed zo, legt uit dat dit slechts een klein deel is van het project.

Mooi zo Goed zo realiseert kleinschalige wensen van bewoners en vrijwilligers in Tilburg, die de leefbaarheid in de stad verbeteren en het sociale gezicht versterken. Bedrijven en organisaties helpen mee om deze wensen te realiseren. Ze doen dit met materialen, gereedschappen, inzet van personeel en geld. 

Ze geeft drie concrete voorbeelden:

  1. Bij een volkstuinvereniging is een moeilijk begaanbaar onverhard pad onder handen genomen zodat de tuinen toegankelijk zijn voor alle doelgroepen.
  2. Bij Stadstuin Piushaven zijn educatieve informatiebordjes geleverd en geplant.
  3. Bij de Woonzorgcentrum de Bijsterstede is de binnentuin onderhouds- en gebruiksvriendelijk gemaakt zodat de bewoners weer gezellig buiten kunnen zitten en lopen.

Al deze projecten zijn gerealiseerd zonder dat hiervoor extra geld is aangevraagd. Dit dankzij de inzet van Tilburgse maatschappelijke betrokken ondernemers. Mooi zo Goed zo zorgt dat vraag en aanbod bij elkaar komen.


Fondsen, subsidies, sponsoring en crowdfunding

Jeroen Hankel is expert fondsenwerving en heeft jarenlange ervaring bij onder andere Brabant Zorg en ContourdeTwern. Jeroen geeft in zijn presentatie aan wat de kenmerken en verschillen zijn tussen subsidies, fondsen en sponsoring. 

Na de pauze leidt hij de aanwezigen stap voor stap door een aanvraag voor een fonds. De stappen

  • Inleiding thema
  • Introductie organisatie
  • Problematiek doelgroep
  • Inhoud van het project
  • Begroting en dekkingsplan
  • Concrete vraag

zijn voor elke aanvraag voor fondsen maar ook voor subsidies hetzelfde.