Een Nationale Vrijwilligersdag? Is dat nodig? Uiteraard: Net zoals je elke dag je moeder waardeert, geef je op Moederdag ook wat extra aandacht. De meeste verenigingen en stichtingen die met vrijwilligers werken hebben een vrijwilligersbeleid. Zij weten als geen ander wat het toverwoord is om vrijwilligers te 'vinden en binden': Aandacht. De organisaties die aandacht voor hun eigen vrijwilligers hoog in het vaandel hebben staan, hebben zelden een tekort aan vrijwilligers. Hun vrijwilligers zijn ambassadeur geworden van de club.

Vijf manieren om je vrijwilligers te waarderen

Het gevoel gezien te worden, waardering en begrip te krijgen is een van onze basisbehoeftes. Het krijgen van oprechte waardering kan medewerkers enorm motiveren en gelukkig maken. Het stimuleert hen om hun best te doen en nieuwe uitdagingen aan te gaan. We willen immers allemaal voelen dat we van belang zijn. Dat wat we geven en bijdragen ook gezien en gewaardeerd wordt. Als medewerkers geen waardering ontvangen raken ze gedemotiveerd en gefrustreerd. Dat is jammer, want er zijn voldoende manieren om waardering te tonen.

Wat kun jij doen?
Vijf manieren om je waardering te tonen. Let op, niet elk mens is hetzelfde. Als je aandacht geeft aan je vrijwilliger dan weet je waar het meeste behoefte aan is of juist niet.

 1. Met tijd: Neem de tijd om je vrijwilliger te leren kennen. Stel vragen, sta open, geef aandacht.
 2. Met Cadeau's: Als je je medewerkers kent weet je waar ze blij van worden. Een bloemetje, boek of een fles wijn. Maar het hoeft niet altijd geld te kosten. Denk eens na over een beleving. 
 3. Met woorden: Welgemeende complimenten doen het vaak goed. Zet je iemand in het zonnetje in een groep, dan kan zo een compliment nog sterker worden.
 4. Met hulp: Wees collegiaal en biedt hulp waar nodig is. Haal koffie, geef een lift of help iemand verder in zijn of haar loopbaan.
 5. Fysiek: Geef eens een schouderklap, een high five of een knuffel. Let op: wees voorzichtig of het wenselijk is.

Aandacht en waardering geef je het hele jaar door, niet alleen op Nationale Vrijwilligersdag.

Wat doet de gemeente?

Vijf manieren waarop de Gemeente Tilburg haar vrijwilligers waardeert:

 • VrijwilligersTilburg:
  Door het subsidiĆ«ren van VrijwilligersTilburg. Namens de gemeente ondersteunen, informeren, adviseren en promoten  wij vrijwilligerswerk en vrijwillige inzet. Dat doen we onder andere door de volgende zaken te coƶrdineren /organiseren:
 1. Vrijwilligerspunten:
  Er zijn meerdere plekken in Tilburg waar je terecht kunt met al je vragen over vrijwilligerswerk en vrijwillige inzet.
 2. Vrijwilligerspolis:
  Alle vrijwilligers van Tilburg zijn automatisch verzekerd
 3. Vrijwilligersprijzen:
  namens de gemeente en in samenwerking met Rabobank Tilburg e.o. en Interpolis organiseren we de Tilburgse Vrijwilligersprijzen.
 4. Vrijwilligersbedankt:
  namens de gemeente werven we sponsoren en beheren we een webshop met leuke bedankjes.
 5. Vrijwilligersacademie:In samenwerking met diverse partners worden vele gratis trainingen, workshops en lezingen aangeboden aan alle vrijwilligers van Tilburg.

Wat doe jij om je vrijwilligers te waarderen?

Wij zijn benieuwd naar jouw tips. Stuur je tips ter inspiratie naar robbeckers@contourdetwern.nl.