De gemeente Tilburg en VrijwilligersTilburg organiseren jaarlijks in nauwe samenwerking met Brabants Dagblad, Interpolis en Rabobank Tilburg en omstreken, de verkiezing van de Vrijwilligersprijzen gemeente Tilburg.

Even voorstellen, de genomineerden voor de Vrijwilligersprijs 2020 van de gemeente Tilburg:
▶ Younes Aknin, Janiek Bothe en Wim Brekelmans.
▶ Verbeeten Challenge, Centraal Sint Nicolaas Comité, The Living Museum

Stemmen is niet meer mogelijk: Op 7 december zal de uitslag bekend gemaakt worden.

Younes Aknin

Het Johan Cruyff Court, grenzend aan het Ypelaerpark in Tilburg-Noord, is voor Younes Aknin (25) een zeer vertrouwde en geliefde plek. ,,Ik hou van sporten en merk aan jongeren dat ze door sport bij elkaar komen. Het is een uitlaatklep voor ze.” 

Als vrijwilliger bij Buurtsport begeleidt hij wekelijks sportactiviteiten voor de jeugd. Al twee keer sleepte Aknin de titel ‘Citytrainer van het jaar’ binnen. Hij is coach bij Willem II-amateurs. Afgelopen zomer zette hij een voetbalcompetitie op in de wijk waar hij zelf opgroeide. Als kleine jongen deed hij mee aan de (sport)activiteiten: ,,Daar heb ik goede herinneringen aan. Ik voel me verplicht iets terug te doen. Iets bijdragen aan het leven van de jongeren doet me plezier.” In de loop der jaren bouwde hij een band op met ze. ,,Dat is heel belangrijk. Je moet met ze meedoen. Pas als je een vertrouwensband met ze hebt, heb je ze binnen.”

Dat gaat verder dan sport. Zo begeleidt Aknin ze met huiswerk en sollicitaties. Tevens helpt hij de moskee met inzamelacties voor de voedselbank.

Bekijk het promofilmpje van Younes

foto © Jan van Eijndhoven

Wim Brekelmans

Welbeschouwd loopt het als een rode draad door zijn leven: anderen helpen. ,,Dat is fijn om te kunnen doen", zegt Wim Brekelmans (72) uit Udenhout. Dat deed hij in zijn arbeidzame leven eigenlijk al als fietsenmaker en dat doet hij nog. Bij de EHBO, waar hij al 52 jaar lid is. Maar ook als lid van de ASVZ fietsclub, de organisatie die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt. Als individuele begeleider van cliënten en duofiets-begeleider.  

Daarnaast is Brekelmans sinds de oprichting vrijwilliger bij Stichting AED Tilburg. Hij plaatst, beheert en onderhoudt 150 AED-kasten. Daarbij komt zijn technische achtergrond goed van pas. ,,Je bent elektricien, slotenmaker, administratief medewerker en bankwerker ineen. En je moet met de schop om kunnen gaan. Ik heb een keer een sleuf van dertien meter gegraven, zestig centimeter diep, voor de elektriciteit.”

En, zeker het vermelden waard, Brekelmans was fanatiek bloeddonor van 1970 tot 2018. ,,Toen moest ik helaas stoppen: maar ik heb meer dan driehonderd donaties gegeven.” 

Bekijk het promofilmpje van Wim

foto © Jan van Eijndhoven

Janiek Bothe

Zij en haar pieper zijn onafscheidelijk. Al jaren, want Janiek Bothe (48) is bevelvoerder bij de vrijwillige brandweer in Berkel-Enschot. In 2004 begon ze er, nieuwsgierig geworden vanuit haar werk bij de geneeskundige dienst van de marine. Wat haar drijft? ,,Op het meest kwetsbare momenten kun je iets betekenen voor anderen.”

Ze mag graag anderen helpen, is vrijwilliger bij Hartslag Nu in Berkel-Enschot. Samen met enkele straatbewoners zette Bothe een groepsapp op: eentje voor spoedgevallen en eentje voor de klusjes of het regelen van de buurtbarbecue. ,,Het geeft me een goed gevoel en je krijgt er een glimlach voor terug.”

Met vier vrouwen uit het dorp vormt ze Breast Friends Forever. Ze zamelen geld in voor het KWF en doen al jaren mee aan Alpe d’HuZes. ,,In een van onze topjaren hebben we 44.000 euro opgehaald.” Haar motto: ,,Pluk de dag en maak je leven de moeite waard.”

Afgelopen voorjaar verpleegde ze onder de vlag van ‘Extra handen voor de zorg’ ruim een maand lang corona-patiënten op een cohortafdeling in Ammerzoden. 

Bekijk het promofilmpje van Janiek

foto © Jan van Eijndhoven

Verbeeten Challenge

Samen sporten om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Zo'n 1800 deelnemers maken jaarlijks een vuist tijdens de Verbeeten Challenge. Op de fiets, rennend, op skates of lopend. Ze sporten en delen tegelijkertijd hun vreugde en verdriet. Vorig jaar werd een recordbedrag van 120.000 euro opgehaald. Het sportevenement zou niet plaatsvinden zonder de inzet van vele tientallen vrijwilligers.

The Living Museum

The Living Museum Tilburg is een vrijplaats voor de ‘outsider artist’, kunstenaars die niet kijken naar wat anderen al gedaan hebben, geen opleiding volgden en zich niet veel aantrekken van de regels in het ‘kunstwereldje’. Sommigen hebben psychische stoornissen, verbleven in inrichting of gevangenis. In The Living Museum zorgen ze voor elkaar en maken kunst, als kunstenaar. Niet als cliënt of patiënt, zonder in diagnoses en problemen te denken.

Centraal Sint Nicolaas Comité

Het Centraal Sint Nicolaas Comité is sinds jaar en dag verantwoordelijk voor de openbare Sint Nicolaas viering in Tilburg. Daarnaast houden de 150 vrijwilligers van de stichting een andere traditie in ere, die van het anoniem geven. Ze heeft aandacht voor ouderen met weinig sociale contacten en minder bedeelde kinderen, voor wie ze een speciale middag organiseert en onder de noemer ‘Pakje van de Sint’ speelgoed inzamelt, inpakt en uitdeelt.

Stemmen is niet meer mogelijk

Op 7 december, de Nationale dag van de Vrijwilliger, worden de winnaars live bekend gemaakt via onze facebookpagina. Volgen dus!

  • Wie wordt de Vrijwilliger van het Jaar?
  • Welke wordt en welke Organisatie van het Jaar?