vrijwilligersprijzen gemeente tilburg 2023
Wie is jouw trots?
De stemmen worden geteld!
De genomineerden voor de Vrijwilligersprijzen gemeente Tilburg 2023 zijn bekend. Voor deze prijs werden vijftien organisaties en vijftien vrijwilligers voorgedragen. Een deskundige jury koos uit al deze aanmeldingen de genomineerden en de winnaar van de Jongerenvrijwilligersprijs.
Genomineerden
De genomineerden in de categorie ‘Vrijwilliger van het jaar 2023’ zijn: Pien Merkx – Roijackers (COC Tilburg-Breda), Mohammed Kousah (Broodje Aap & Linke Soep) en Judith Nuijten (Stichting Uit een goed hart). Voor de titel ‘Vrijwilligersorganisatie van het jaar’ zijn genomineerd: de Tilburgse Speelgoedbank, Stichting Met je hart Tilburg en Voormekaar Team Kwendelhof.
Jij kunt meebepalen wie uiteindelijk de felbegeerde prijzen winnen.
Bekendmaking
De stemmen die door het publiek werden uitgebracht tellen voor twee derde mee in deze verkiezing en de stemmen van een vakjury voor een derde. Vrijdagavond 3 november worden de winnaar live bekendgemaakt via ons Facebookkanaal.
genomineerde vrijwilligers
Pien merkx- roijackers
Ze begon acht jaar geleden met het geven van voorlichtingen, maar inmiddels is Pien Merkx-Roijackers (47) aan haar vierde jaar als voorzitter van COC Tilburg (en Breda) bezig. Opkomen voor de belangen van de LHBTI+ community is nog altijd heel hard nodig, zegt ze. ,,Zichtbaar zijn, strijden voor gelijkheid. Dat moeten we onverminderd blijven doen, ik vind het heel belangrijk om anderen daarvoor enthousiast te maken.”
COC Tilburg bereikt met haar bijeenkomsten maandelijks tussen de tweehonderd en driehonderd mensen, helpt bij vragen over seksualiteit. ,,Ik heb er zelf ook heel veel steun gehad, nog steeds. Daarvoor doe ik dit. Dat je er bent voor iemand en kunt zeggen: wat je voelt is oké.”
Om nog meer tijd aan haar vrijwilligerswerk te kunnen besteden, zegde ze tijdelijk zelfs een dag van haar baan op. ,,Iets voor een ander doen, geeft mezelf ook energie.”
Foto: Jesper den Uil
Tekst: Brabants Dagblad/Hein Eikenaar
mohammad kousah
Ze noemen hem bij Broodje Aap & Linke Soep (BALS) de koning van de falafel. Omdat hij die zo lekker klaar kan maken. Wie had dat gedacht toen Mohammad Kousah (59) er zes jaar geleden aanklopte. ,,In Syrië werkte ik als vrachtwagenchauffeur.” Bij BALS kunnen nieuwkomers meedoen, de Nederlandse taal oefenen en zich ontwikkelen. Mohammad volgde er een horecaopleiding en bleek het koken in de vingers te hebben en is er nu zelfstandig werkend kok.
Maar hij - trotse opa van elf kleinkinderen - doet veel meer. Kousah opent en sluit de BALS-locatie aan de Reinevaartstraat in Tilburg-West, staat als gastheer iedere doordeweekse ochtend klaar met verse koffie en thee. En hij helpt waar hij kan en is een voorbeeld voor andere nieuwkomers. ,,Ik vind het hier fijn en veilig. Het is leuk om samen te werken met anderen, samen te praten. Dit voelt als familie.”
Foto: Jesper den Uil
Tekst: Brabants Dagblad/Hein Eikenaar
judith nuijten
Ieder jaar bijna honderd kinderen helpen aan een sinterklaascadeau. Tweehonderd kerstpakketten uitdelen aan minderbedeelde gezinnen en honderd kerststukjes aan eenzame ouderen. Daarbij nog jaarlijks een paasbrunch verzorgen voor gezinnen die het minder hebben. Stichting ‘uit een goed hart’ doet het al tien jaar, met als oprichter en drijvende kracht Judith Nuijten (43). ,,Ik wil heel graag de verbinding tussen mensen maken.”
Dat doet ze door tweedehands speelgoed in te zamelen, schoon te maken en weer uit te delen, andere vrijwilligers aan te sturen en hulp te bieden. Een kind dat nieuwe kleding nodig heeft, de uitzet voor een jonge moeder? Ze regelt het meteen. ,,Ieder jaar willen we andere gezinnen te helpen. Er is zoveel armoede, en het neemt alleen maar toe.”
Wat haar drijft? ,,Het is heel makkelijk om anderen te helpen. En ik heb gemerkt: mensen willen elkaar heel graag helpen.”
Foto: Jesper den Uil
Tekst: Brabants Dagblad/Hein Eikenaar
genomineerde organisaties
tilburgse speelgoedbank
In Tilburg wonen duizenden kinderen van wie de ouders niet voldoende geld hebben om voor hun kinderen speelgoed te kopen. Tegelijk zijn er veel meer kinderen die speelgoed in overvloed hebben. Dat brengt de Tilburgse Speelgoedbank samen. De vrijwilligers zamelen speelgoed in, maken het schoon en repareren het. Om het door te geven aan kinderen die dat heel goed kunnen gebruiken.
Foto: Jesper den Uil
Tekst: Brabants Dagblad/Hein Eikenaar
stichting met je hart tilburg
Stichting Met je hart voorkomt en doorbreekt al tien jaar lang de (toenemende) eenzaamheid van zelfstandig wonende ouderen. De ongeveer negentig vrijwilligers doen dit door ervoor te zorgen dat ouderen elkaar blijven ontmoeten in hun eigen buurt, veelal in de lokale horeca. Ze zorgen ervoor dat de ouderen opgehaald en thuisgebracht worden, helpen mensen (letterlijk) de drempel over.
Foto: Jesper den Uil
Tekst: Brabants Dagblad/Hein Eikenaar
voormekaar team kwendelhof
De drie vrijwilligers van het Voormekaar Team Kwendelhof (Tilburg-West) zorgen ervoor dat oudere bewoners zolang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en elkaar kunnen ontmoeten. Ze koppelen bewoners met een kleine hulpvraag - zoals een boodschap doen of de hond uitlaten - aan bewoners die dat ‘klusje’ oppakken. Ook kunnen bewoners bij het team terecht met brieven, mails en formulieren waarbij ze hulp nodig hebben.
Foto: Jesper den Uil
Tekst: Brabants Dagblad/Hein Eikenaar
Jongerenvrijwilliger
larissa beemsterboer
Larissa liet zich niet uit het veld slaan en mag zich dé Tilburgse Jongerenvrijwilliger noemen: ‘Fijn om me nuttig te voelen’.
Larissa Beemsterboer heeft een licht verstandelijke beperking en autisme maar zet zich met hart en ziel in voor de Buurthoeve en Resto van Harte. Het is inmiddels een gevleugelde uitspraak bij wijkgebouw de Buurthoeve: ‘Vraag maar aan Larissa, die weet precies hoe het werkt en waar alles ligt.’ Dan te bedenken dat het gebouw aan de Langendijk in de Reeshof - voor bewoners en gerund door bewoners - pas afgelopen maart is geopend. En Larissa Beemsterboer (20) heeft zich in die korte tijd onmisbaar gemaakt. Iedereen kent haar.
Wat ze zoal doet? Achter de bar staan, helpen bij allerlei maandelijkse activiteiten, de koffie en thee uitschenken. Koken en bedienen tijdens de maandagen dat zo’n veertig mensen komen eten bij buurtrestaurant Resto van Harte. Daar kunnen mensen met een klein inkomen aanschuiven, ook in strijd tegen eenzaamheid.
Vers brood bakken, een soepje of een lekker toetje maken, dat doet ze het liefst. Bedienen vindt ze ‘relaxed’. ,,En ik heb de G-disco opgezet voor mensen met een verstandelijke beperking”, zegt ze. ,,Er komen gemiddeld zo'n vijfendertig mensen.”
Larissa (20) heeft zelf ook een licht verstandelijke beperking en autisme waardoor een betaalde baan niet voor haar is weggelegd. Vroeger zat ze bij de dagbesteding. Maar door haar iets hogere niveau was het lastig een geschikte plek te vinden, vertelt moeder Saskia.
Samen met haar dochter begon ze als vrijwilliger bij Kamp Vught, wat ze overigens nog steeds doen. Bij hun woning in de Reeshof hebben ze een kast staan waar mensen voedsel of verzorgingsmiddelen uit mogen pakken, spullen die zijn gedoneerd door anderen.
Larissa: ,,Voor mensen die het niet redden. Er wordt veel gebruik van gemaakt.” Ook daarmee heeft ze haar handen vol. Heel graag zelf. ,,Ik vind het fijn dat ik iets voor anderen kan doen, daardoor voel ik me nuttig in de maatschappij.”
Met de kerstdagen doen moeder en dochter kerstpakketjes in de voedselkast. Dit jaar gaan ze die uitdelen in de Buurthoeve, met een kerstman en glühweintje erbij. ,,En op tweede kerstdag houden we in de Buurthoeve een brunch.” Maar eerst nog de Halloweentocht voor de wijk mee organiseren. Daar helpt Larissa ook aan mee.
Foto: Jesper den Uil
Tekst: Brabants Dagblad/Hein Eikenaar
dank aan onze partners
De Vrijwilligersprijzen worden mede mogelijk gemaakt door: