Corona... Wat nu? Wat straks?

We proberen zoveel mogelijk informatie te verzamelen in deze coronatijd die relevant is voor vrijwilligersorganisaties. Klik hier voor meer informatie.

Vrijwilligers werven

Ben jij een maatschappelijke organisatie die op zoek is naar vrijwilligers Plaats dan een vacature! Onze Vacaturebank is slechts één van de vele mogelijkheden om vrijwilligers te werven. Onze Vrijwilligerspunten denken graag een keer met je mee.

Let op: Begin pas met werven als je vrijwilligersbeleid in orde is. Want wat doe je als een kandidaat binnengehaald hebt? Hoe hou jij die enthousiast voor jouw organisatie?

Vrijwilligersbeleid met de 6B's

Vrijwilligers binden en behouden
Je hebt vrijwilligers gevonden voor jouw organisatie. Dan is het belangrijk om ze ook te behouden. Want niets is zo vervelend als telkens iemand te moeten inwerken die dan vervolgens weer vertrekt. 

Vrijwilligersbeleid
Zorg voor een goed vrijwilligersbeleid. Voor de betaalde krachten heb je een personeelsbeleid dat officieel is vastgelegd. Voor jouw vrijwilligers is het ook verstandig om het een en ander vast te leggen. Dit kan gaan over reiskosten, vrijwilligersvergoedingen, deelname aan trainingen etc. 

Werk aan je vrijwilligersbeleid volgens de 6 B's. Download hier  het document 'Stappen naar Vrijwilligerswerk' van Arcon.

Download hier het vrijwilligersbeleid van Quiet Community Tilburg als voorbeeld.

Een stapje hogerop
Heb jij je vrijwilligersbeleid op orde? Werk je er al een tijdje mee in de praktijk? Denk je dat je klaar bent voor de volgende stap?
Doe dan eens de Zelfevaluatie en bekijk of het Keurmerk Vrijwillige Inzet Goed Geregeld voor jouw organisatie een toegevoegde waarde heeft.

Vrijwilligersovereenkomst opstellen

Als je gaat werken met vrijwilligers ben je niet verplicht om een vrijwilligersovereenkomst of een vrijwilligerscontract op te stellen. Als je wel afspraken vastlegt in een vrijwilligersovereenkomst dan is die overeenkomst rechtsgeldig. In de vrijwilligersovereenkomst zet je samen met de vrijwilliger de afspraken over bijvoorbeeld de taken, werktijden en vergoeding.

Er zijn veel veel voorbeelden van vrijwilligersovereenkomsten in omloop.
Download hier een voorbeeld  van een eenvoudige overeenkomst.

Minder gedoe met vrijwilligers

Vrijwilligers zetten zich in voor de maatschappij. Dat vraagt niet om belemmerende regels, maar juist om ruimte en vrijheid, mogelijk gemaakt door de gemeente. Gemeenten en kabinet werkten daar afgelopen jaren aan.

Welke maatregelen zijn precies genomen? En vooral, wat kunnen vrijwilligersorganisaties zelf ondernemen? Deze brochure bevat onder andere een overzicht van genomen maatregelen, tien tips voor vrijwilligersondersteuning door gemeenten en hoofdstukken over onkostenvergoedingen, uitkeringen, verzekeringen, VOG en de tegenprestatie.

Download de publicatie (externe link).

Heb je vragen of hulp nodig?

Gaan je vragen over het vrijwilligersbeleid of een onderdeel hiervan?

Bel 013 549 86 46 of mail naar infovrijwilligerswerk@contourdetwern.nl 
Kom je liever langs? Kijk dan welk Vrijwilligerspunt bij jou in de buurt zit en maak een afspraak.