‘Jeetje, ik maak echt een verschil’

Na een veeleisende baan als trainer in het bedrijfsleven kwam Mijke (39) thuis te zitten. “Na een tijdje dacht ik: ik wil iets gaan doen dat ertoe doet. Iets waarmee ik door kan gaan als ik een nieuwe baan heb gevonden. Op een banenbeurs maakte ik kennis met ContourdeTwern en besloot me in te schrijven als vrijwilliger Informele Zorg, wat betekent dat je één-op-één wordt gekoppeld aan iemand met een hulpvraag.” Al ruim een jaar fietst Mijke elke week een eind met Ria (80) op de duofiets. “Ria is niet kinderachtig. Als het ijskoud is of het waait hard, dan zegt ze: warm aankleden, we gaan gewoon. Dat doet ze maar mooi op haar tachtigste. Ik bewonder dat in haar en prijs mijzelf gelukkig als we ‘s morgens over het Bels Lijntje rijden. Ik had ook op kantoor kunnen zitten.”

“In het begin ben je natuurlijk vreemden voor elkaar. Tussen Ria en mij klikte het gelukkig meteen, het was direct gezellig. Als personen passen we bij elkaar en deze sportieve inzet is echt iets voor mij. Vanuit ContourdeTwern werd er goed rekening gehouden met wat ik wel en niet wilde. Het is een perfecte match.”

“Ik vind het bijzonder dat iemand je zomaar toelaat in zijn leven. Als je samen op de fiets zit, deel je veel met elkaar.” Dat blijkt geen eenrichtingsverkeer: “Ria is ook erg begaan met mij. Een paar maanden geleden leerde ik via een datingsite iemand kennen en  twijfelde of ik met hem zou afspreken. Ria gaf me een zetje in de rug: doe niet zo gek, natuurlijk ga je! Het was hartstikke leuk en het is nog steeds aan.”

“Toen ik nog volle bak werkte, had ik nooit gedacht dat ik zoiets zou gaan doen. Het vrijwilligerswerk geeft mij meer voldoening dan de banen die ik tot nu toe heb gehad. Begrijp me niet verkeerd: commercieel werk kan ook voldoening geven, maar vrijwilligerswerk doe je vanuit je hart. Je doet het omdat je het zelf echt wilt, niet omdat een bedrijf het van je vraagt.”

“Het verbaasde me om te merken hoeveel mijn inzet betekent. Je kunt iemand op zo’n leuke en eenvoudige manier gelukkig maken. Het lijkt een kleinigheidje, maar als ik zie hoe Ria opleeft op de fiets, denk ik: jeetje, ik maak echt een verschil!”

Foto: Ria en Mijke fietsen elke week een heel eind op de duofiets. Foto: Petri Bakker.

Foto: Ria en Mijke fietsen elke week een heel eind op de duofiets. Foto: Petri Bakker.