Geïnspireerd door warme ontvangst in Nederland

Als Shorsh Youssif (41) de berichten over de vluchtelingenstroom uit Syrië leest, doet zijn hart zeer. Hij weet wat het is om je land te ontvluchten vanwege oorlogsgeweld. “Ik woonde vanaf 1998 met mijn vrouw en twee kinderen in Nederland, maar we gingen in 2009 terug naar Noord-Irak om voor mijn moeder te zorgen. We bleven niet lang: de oorlog woedde vlakbij onze stad en de dreiging van IS was groot. Ik hielp dagelijks in een vluchtelingenkamp waar tweehonderdduizend mensen uit Syrië verbleven. Zo veel mensen op de vlucht, dat vind ik heel zwaar om te zien.” Als de situatie in het land verder escaleert, besluit Shorsh in 2014 zijn gezin in veiligheid te brengen en terug te keren naar Nederland.

Cadeautjes

Nu zet hij zich in als vrijwilliger bij Stichting Nieuwkomers en VluchtelingenWerk Brabant Centraal. Shorsh spreekt naast Nederlands ook Engels, Arabisch en Koerdisch in twee dialecten. Hij staat vluchtelingen bij als tolk en ondersteunt mensen die in de gemeente verblijven bij allerlei praktische zaken omtrent huisvesting, zoals papierwerk voor de belastingdienst, nutsvoorzieningen en huurcontracten. Ook bekijkt hij samen met hen beschikbare huizen. “Vaak kunnen mensen bijna niet geloven dat ze weer een eigen huis hebben, een veilige plek voor hun gezin. Meer dan eens zijn mensen in tranen als ze over de drempel stappen. Het is mooi om dat moment met hen te delen, het is alsof je cadeautjes mag uitdelen. Dat is super, echt. Kippenvel.”

Welkom

“Toen ik zelf voor het eerst in Nederland kwam, ben ik zo ontzettend gastvrij ontvangen. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat Nederlanders zo open zouden staan voor vluchtelingen, maar ik heb mij altijd welkom gevoeld. Laatst zei ik tegen mijn collega: ‘Nederland is zo klein, er kan bijna niemand meer bij.’ Ze zei: ‘Oh nee? Ik heb thuis nog plaats voor drie mensen, hoor.’ Dat is toch prachtig? De manier waarop mijn gezin en ik zijn opgevangen door Nederlanders is mijn grootste inspiratiebron. Ik wil de vluchtelingen van nu even hartelijk ontvangen en op weg helpen. Dit werk is zo dankbaar, veel vluchtelingen spreken hun waardering uit voor onze hulp. Ze zijn verbaasd dat wij zo veel voor hen doen. Ik verdien dan misschien geen geld met dit werk, maar ik krijg er heel veel energie van. Ik zal me altijd voor deze groep blijven inzetten.”

Foto: Het vrijwilligerswerk bij Stichting Nieuwkomers en VluchtelingenWerk heeft voor Shorsh Youssif een bijzondere betekenis. “Ik kan vluchtelingen geven wat ik zelf ook kreeg.”

“Ik kan vluchtelingen geven wat ik zelf ook kreeg.”