'Iets doen voor de gemeenschap én bezig zijn vanuit mijn passie'

“Als ik mijn tanden ergens in zet…” Jan Giesberts maakt zijn zin niet af, maar het is duidelijk wat hij bedoelt. Met zijn 74 jaar is hij nog bijna dagelijks te vinden op de Ireen Wüst IJsbaan. Met glinsterende ogen zegt hij: “Als ik op het ijs sta, schatten ze met tien jaar jonger.” Jan regelt clinics en geeft les waar het nodig is. Sinds drieëndertig jaar is hij lid van IJsclub Tilburg, waarvan hij zich al vijfentwintig jaar inzet als vrijwilliger. Zonder hem was het maar de vraag of de 400-meterbaan er was gekomen. Deze nieuwe ijsbaan werd geopend in 2009, onder voorzitterschap van Jan. Hij kreeg al een lintje opgespeld van voormalig Koningin Beatrix en de Sportraad reikte hem de zilveren speld uit voor zijn inzet. Onlangs werd hij uitgeroepen tot sportvrijwilliger van 2015 in Tilburg.

IJsclub op één

Van al teveel eer wil Jan echter niets weten. “Ik had er de tijd voor en heb alles kunnen doen in een bijzonder goede sfeer. Ik word nog steeds warm van de manier waarop ik vanuit de vereniging altijd ben gesteund. Zij hebben mij in goed overleg mijn gang laten gaan. De tien jaar dat we bezig waren met het realiseren van de nieuwe ijsbaan, waren intensief maar ook enorm leerzaam. Thuis werden ze er wel eens knettergek van, het ging altijd maar over de IJsclub. Ik heb ze nooit echt tekort gedaan, maar soms kwam mijn gezin wel op de tweede plek. Na mijn voorzitterschap kon ik mijn familie weer op nummer één zetten.”

Schouderklopje

Jan wordt gedreven door de ambitie om zich nuttig te maken. Hij genoot ooit een opleiding bij de seminarie, waarin de wil om zich dienstbaar te maken al naar voren kwam. “Ik wil graag iets doen voor de gemeenschap. Bij de IJsclub krijg ik de kans om dit te doen vanuit mijn hobby, mijn passie. Wat is er nu mooier? Als ik gevorderde schaatsers hoor zeggen: ‘Ik heb de basis van Jan geleerd’, dan voelt dat echt als een schouderklopje.”

De kick

Uit alles wat Jan vertelt, spreekt zijn liefde voor de schaatssport en de vereniging in het bijzonder. “Mooi, technisch schaatsen, dat is dansen zonder partner. Je probeert mooie slagen te maken. Dat lukt niet continu en niet elk rondje, maar als het lukt is het geweldig. Daar kick ik op. Daarnaast voel ik me hier thuis, er heerst een goede mentaliteit. Van nieuwe leden hoor ik wel eens: ‘het is alsof ik een nieuwe familie heb.’ Dat vind ik een groot compliment.” 

Foto: Jan Giesberts (74) heeft een indrukwekkende CV opgebouwd als vrijwilliger van IJsclub Tilburg. “Tien jaar lang was de IJsclub mijn prioriteit. Het is een prachtige vereniging.”

Terug naar de inhoudsopgave