‘Een ander iets leren geeft voldoening’

Dagelijks is Wesley bezig in de keuken. Naast zijn baan als kok bij een restaurant in Tilburg, is hij elke maandag als vrijwilliger te vinden achter het fornuis van wijkrestaurant De Symfonie. Samen met cliënten van Amarant en hun begeleiders zorgt hij daar voor een lekkere en gezellige avondmaaltijd. Wesley: “Mijn uitdaging is om hen iets nieuws te leren. Al is het maar een uitje snipperen, het hoeft helemaal niet groot te zijn.”

‘Dat lust ik niet’

Wesley bedenkt elke week een gerecht en een lekker toetje. “In het begin kwam het wel eens voor dat mensen zeiden: ‘Dat lust ik niet’. Dan vind ik het extra leuk om het zo te maken dat ze het toch lekker vinden. Het merendeel eet vaak kant-en-klaarmaaltijden, dus op maandag mag het wel iets bijzonders zijn.” Behalve lekker eten, gaat het ook om het samenzijn. “Sommige deelnemers zijn thuis elke avond alleen. Hier is het gezellig, er wordt gepraat en gelachen.”

Herkenning

Naast zijn voorliefde voor koken en eten, heeft Wesley ook een speciale band met de verstandelijk beperkte doelgroep waarmee hij als vrijwilliger werkt bij het Eetpunt. Wesley groeide op in een pleeggezin, met een pleegbroer die een verstandelijke beperking heeft. “Ik heb wat dat betreft heel veel geleerd dat nu van pas komt, ik herken veel van mijn broer in deze mensen. Vanuit die achtergrond denk ik dat ik op de juiste manier met hen kan omgaan, ook al heb ik daar geen opleiding voor gevolgd.” 

In de keuken van Wesley krijgt iedereen een taak. Aardappels schillen, komkommer snijden, het kan van alles zijn. Wie liever niet aan het aanrecht staat, helpt mee met tafeldekken of de afwas. “Als we aan tafel zitten, vraag ik altijd aan hen wat ze hebben gemaakt en hoe. Wanneer ze daarna ook nog eens te horen krijgen dat het goed smaakt, kunnen ze daar erg trots op zijn. En terecht!” 

Gek

“Mijn vrienden hebben we eens gezegd: ‘Waarom ga je werken als je er niets mee verdient? Je bent gek!’. Ik denk dat het gewoon in je moet zitten om vrijwilligerswerk te doen. Je houdt er trouwens wel degelijk iets aan over: een goed gevoel en veel voldoening.”

Foto: Op maandagavond kookt Wesley (22) altijd voor en mét cliënten van Amarant bij het Eetpunt in wijkrestaurant De Symfonie. “Van samen eten fleurt iedereen op.”