Wetgeving: WBTR
Deadline nadert: pas je statuten aan vóór 1 juli 2026
Als jouw vereniging of stichting haar statuten nog niet heeft aangepast aan de WBTR (Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen), dan is dit het moment om wakker te worden. Want: de deadline komt snel dichterbij. Uiterlijk 1 juli 2026 moeten alle statuten voldoen aan de nieuwe regels. En dat is écht belangrijk.
Waarom die datum zo belangrijk is
Op 1 juli 2021 ging de WBTR in. Sindsdien geldt: je moet je statuten aanpassen bij de eerstvolgende wijziging — of in ieder geval vóór 1 juli 2026. Statuten die dan nog strijdig zijn met de wet, zijn simpelweg niet meer geldig. Dat kan zorgen voor verwarring, juridische risico’s of zelfs persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders. En dat wil je niet.
Let op: In sommige gevallen moet je sowieso je statuten wijzigen vóór 2026. Bijvoorbeeld als jouw statuten regels bevatten over meervoudig stemrecht die niet meer mogen volgens de nieuwe wet.
Wat moet je doen?
Lees hieronder verder over de stappen die je moet zetten! 👇🏽
begin op tijd
Wacht niet tot het bestuursjaar bijna voorbij is of iedereen net gewisseld is. Een goede statutenwijziging vraagt voorbereiding, overleg eventueel met een notaris of raadpleeg onze naslag.
Naslag
In samenwerking met de juristen van SIC Arbeid organiseerden we in mei 2023 enkele thema-avonden (V•Day's) rondom de WBTR.
Download hier de documenten.
AANLEIDING
Soms gaat er binnen verenigingen en stichtingen wat mis met grote gevolgen. Dit was de aanleiding voor de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Op 1 juli 2021 is de WBTR grotendeels in werking getreden. De wet geldt voor alle bestuurders en toezichthouders, dus ook voor vrijwilligersorganisaties. De wet is er om organisaties te helpen en te beschermen tegen misstappen, maar ook om de kwaliteit van het bestuur te verbeteren.
Let op: ook als je geen statuten hebt, zul je aan de wet moeten voldoen. Stel dan een bestuursreglement op.
Wat moet er gebeuren?
Om te voldoen aan de WBTR moet er eerst gekeken worden naar het bestuur en hoe het toezicht op het bestuur binnen jouw vrijwilligersorganisatie is vormgegeven. Daarbij is het belangrijk om te kijken wat in de statuten staat. Wanneer jouw vrijwilligersorganisatie geen statuten heeft, moet je ook aan de wet voldoen. Dit kan door een bestuursreglement op te stellen.
Het is aan te raden om als vrijwilligersorganisatie een checklist af te werken. In deze checklist staan negen punten. Jouw vrijwilligersorganisatie kan zelf aan de slag gaan met de checklist voor de WBTR of een jurist benaderen. Dat is geheel afhankelijk van de kennis die in jouw organisatie aanwezig is.
Bekijk hier deze checklist en de toelichting daarop (Bron: NOV).
Hoe moet het gebeuren?
Een stappenplan
Er is een samenwerkingsverband gestart om ervoor te zorgen dat de inspanning en kosten voor organisaties laag blijft. Het samenwerkingsverband organiseert meerdere gratis webinars over de stappen die je moet nemen. Om het de vrijwilligersorganisaties in de gemeente Tilburg makkelijker te maken om aan de wet te voldoen, zijn wij als partner aangesloten bij dat collectief zodat jullie ook gebruik kunnen maken van het voorwerk en een korting van 50% krijgen. Je gebruikt daarvoor de kortingscode VrijwilligersTilburgWBTR.
Alle informatie is te vinden op https://wbtr.nl/partner/vrijwilligers-tilburg/
Webinar
- Bekijk hier de opname van de webinar van 20 mei.
- Pagina van het samenwerkingsinitiatief WBTR
- Veelgestelde vragen (NOV)
- Checklist WBTR (NOV)